Private Residence 02, Bangalore

 

The private residence for a family is situated on the edge a picturesque lake and reserve forest, right outside Bangalore. The building is designed as a series of indoor spaces and outdoor pavilions. The design had to strictly adhere to the principles of Vaastu. Building elements have been kept simple and the mass is minimized with the extensive use of steel to compliment the rustic setting. The house, on one side,  faces the lake, and on the other, looks inward into a courtyard. The ground floor houses a guest bedroom, living room, outdoor lounge areas and a kitchen with landscaped areas and a large lotus pond adding to the ambiance. The guest room is set apart from the main house to limit access and to enable its use independently. The upper floors house the bedrooms and yoga porch. Operable, louvered panels and the many open areas maximise the benefits of living next to a lake. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s